USB se adresează Tribunalului Sectorului 1 și cere AEP acces la sacii cu buletinele de vot

9 Iunie 2016

Clotilde Armand: Partidele se discreditează prin faptul că nu acceptă să lămurească situația

Uniunea Salvați Bucureștiul va face o cerere de intervenție principală în cadrul procesului prin care Judecătoria sectorului 1 urmează să valideze rezultatele alegerilor locale și va solicita renumărarea voturilor în 18 secții, a anunțat, miercuri, liderul USB, Nicușor Dan, în cadrul unei conferințe de presă la care a participat și Clotilde Armand, candidata USB pentru Primăria sectorului 1.

Ca urmare a deciziei Biroului Electoral al Circumscripție de respingere a solicitării de renumărare a voturilor, USB va aduce în fața instanței aceleași suspiciuni bazate pe indicii statistice. USB a semnalat două tipuri de abateri statistice: rezultatele candidatei USB, Clotilde Armand, au fost mai mici decât rezultatele pentru lista de Consiliu local, spre deosebire de toate celelalte secții, pe de o parte, iar pe de altă parte, rezultatele ei erau mult mai mici decât rezultatele lui Nicușor Dan pentru candidatura la Primăria Generală. Nicușor Dan a subliniat că USB nu reclamă o fraudă, ci discrepanțe și suspiciuni

Președintele USB a dezvăluit și faptul că în timp ce PSD clama că nu se opune renumărării voturilor, reprezentanții partidului au votat împotriva procesului de renumărare în cele 18 secții.

USB va adresa și Autorității Electorale Permanente o solicitare în baza legii informațiilor publice pentru a avea acces la procesele verbale și la sacii cu buletinele de vot.

“Vrem ca aceasta să devină o procedură curentă — după toate alegerile oricine să poată verifica semnăturile din toți sacii care sunt în depozitul AEP. Vom face mai întâi o cerere către autoritate. Dacă ei ne vor da posibilitatea, vom face verificarea, dacă nu, atunci vom merge pe Legea 544 a informațiilor publice”, a declarat Nicușor Dan.

Clotilde Armand a arătat că efortul pentru renumărarea voturilor este mai redus decât impactul pe care-l produce în societate lipsa de transparență în procesul electoral.

“Ni se pare normal, democratic, să avem un proces perfect transparent. Faptul că nu este așa, e în sine o problemă. Nu cerem ceva extraordinar, cerem ceva normal. Partidele se discreditează prin faptul că nu acceptă să lămurească situația”, a declarat Armand.